Tandläkaren!


Alltså jag har en klump i magen. Nu tycker säker ni att jag är jätte löjlig! Men… I morgon ska JAG till tandläkaren. Senast jag var där var 2006 och då gick jag akut för att jag till slut blev tvungen. Var även där ett par gånger innan det också akut för att jag blev tvungen. Jag har nästan inte varit till tandläkaren alls sedan jag fyllde 20 år och blev tvungen att börja betala för tandvården. Anledning är dels ekonomin, jag levde tre år helt utan inkomst, dessutom kostar det en förmögenhet att gå till tandläkaren, men det är ändå inte den största orsaken. Jag är så sjukt tandläkarrädd så det finns knappt på kartan. Har inte haft några trevliga erfarenheter av tandläkaren som barn då jag fick lov genomgå tandreglering genom att de drog ut hemskt mycket tänder i min mun. Hade alldeles för trångt. Fick lustgas då för att de överhuvudtaget skulle få röra mig i munnen. Jag har varit med om tandläkare efter jag blev vuxen som trots att jag jämrat mig och försökt dra bort tandläkarens armar ändå med all kraft hållit kvar. och fortsatt med de som gjort ont i munnen. Har mött tandläkare som inte haft minsta erfarenhet av tandläkarrädsla. Jag hatar bedövning eller sprutan, det gör ont att röntga och bita i plattan, det är hemskt när de petar och skrapar på tänderna med sina vassa spetsiga instrument och så obehagligt när de blåser på tänderna. Jobbigt att ha grejer i munnen, har så känsligt kräkreflex och får en känsla av att jag ska kvävas. Dessutom har jag nu mera svårt för att gapa stort.

Nu har jag fått kontakt med ett ställe som är specialister på tandläkarskräck och där kan man få hjälp med sin fobi, man kan kan även få lustgas och även möjligheten till att bli sövd under behandlingen och då kan de fixa allting som behövs på en gång. Har en del besvär med tänderna, kindtänderna som är rotfyllda har blivit så djupa att det fastnar mat där hela tiden, har kanske även hål, har ju inte kollat det på så länge, har säker en hel del tandsten som behövs slipas och sedan tycker jag en framtand som är rotfylld har blivit brun och så kommer nog behöva dra ut en visdomstand som trycker, spänner och gör ont och som gör att jag fått svårt att gapa. Jag har fått något som heter tandvårdsstödsintyg vilket innebär att jag har rätt till tandvården på högkostnadskortet. Fått detta kort för att jag tillhör personkrets på LSS hos Stadsdelsförvaltningen. Tillhör LSS och ingår i både personkrets 1 och dessutom tillhör N-grupp 3 vilket betyder: Grupp 3, Samtliga personer som omfattas av Lagen om stöd och service (LSS) till vissa funktionshindrade -oavsett boendeform. Jag har ju dels ADHD och Dyslexi men framför allt så har jag ju Autism liknande tillstånd vilket är funktionsnedsättning inom Autism spektra och det ger rätt till LSS insatser.

Tack vare tandvårsstödsintyget så betalar jag endast 200 kr per gång när jag kommer dit, vilket inte blir dyrare än ett läkarbesök och eftersom jag har frikort så antar jag att jag betalar ingenting. Så det är ju i alla fall ett positivt med det hela men resten känns jobbigt. Bara lukten v tandläkare ger mig rysningar och får mig nästan att må illa. Så vi får se hur det går men ska ta mig i kragen och gå dit på ett först besök i morgon. Besöker blir längre än normalt för man pratar mycket och så kollar de bara tänderna med en tandspegel inget annat. Om man klarar av det, så vill de ta röntgenbilder också. Så det får jag bestämma då, men jag känner att jag är ganska dum om jag inte tar tillfället nu till akt och få denna hjälp med mina tänder och min rädsla. Så hur motigt det än känns ska jag gå dit i morgon. Har tid klockan 16.00 vilket var en halv dum tid för då får jag gå och vänta hela dagen i morgon. Tur jag har annat jag ska göra först så då slipper jag tänka så mycket. Håll tummarna för mig i morgon!

http://www.narkoskliniken.se/

Slider_Ny1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s