Lite hopp!


Igår var jag på mitt första besök hos min nya sjukgymnast på Södermalms Rehab Södra som ligger inne på Rosen Lunds sjukhus. Det var en jättetrevlig lite äldre kvinna som jag fick träffa där. Hon lyssnade verkligen på mig och jag drog nästan upp hela min sjukhus hushistoria angående utredningarna om min värk i kroppen. Har ju varit och utrett både reumatism av något slag och om jag har EDS. Men inte fått någon diagnos. Var så skönt att någon satt och lyssnade på mig, bra frågade och inte försökte hitta mot argument till det jag berättade. Snarare så gav hon mig faktiskt ett litet hopp om att jag kanske kan få hjälp. Dels så sa hon att hon trodde att jag faktiskt har EDS men hon är ju bara sjukgymnast och kan inte ställa någon sådan diagnos. Sedan tipsade hon mig om en smärtmottagning på Danderyd Sjukhus som är specialiserade på smärtor utan diagnos. De tar emot dig med svår smärtproblematik. Deras uppgift är att hjälpa dig med smärta som distriktsläkare eller andra specialistläkare inte lyckats behandla. De tar emot patienter med både akut och långvarig smärta. Dessutom sa min sjukgymnast att de finns folk där som är otroligt duktiga på EDS och som gör ordentliga utredningar på den sjukdomen där. Sedan finns ju en smärtrehabilitering också som man kanske kan få gå. En rehabilitering som som kan vara från 3 veckor upp till åtta veckor. Vet inte alls något om detta men om jag får komma till deras smärtmottagning först så kanske de kan remittera mig vidare dit sedan.

Jag tog mig i kragen trots att jag tvivlar på att något kommer hända och skrev till min husläkare och bad henne remittera mig dit. Man kan bara komma dit med hjälp av en remiss från läkare. Jag hoppas verkligen att hon hjälper mig och inte blir tokig på mig.Hon har ju redan skickat runt mig så mycket och av någon anledning är hon så emot att remittera och jag vet inte varför. Men det är väl typiskt allmänläkare som vill lösa allt själva med sina patienter.

Men förstås så nämnde jag inte något om EDS utan bara om att jag kanske kan få hjälp där på något sätt med mina smärtor. Även om jag fortfarande inte kan få någon diagnos så önskar jag ändå alltid att få behandling för mina ständiga smärtor. Jag är typ aldrig helt smärtfri och det är rätt påfrestande att alltid ha ont. Jag ligger alltid på en smärtgrad på 4-5 i en skala upp till 10. Har alltid ont någonstans i kroppen då i muskler eller i leder.
Att alltid ha ont gör mig ibland fruktansvärt trött. Fast tröttheten tror jag även beror på min sköldkörtelsjukdom också. Men ibland har jag förfärliga trött dagar. orkar verkligen ingenting och jag blir så trött både i kropp och i huvudet. Jag blir väldigt ljuskänslig när jag blir sådär trött och det svider ganska mycket i ögonen vid dessa tillfällen också. Men det är tur att jag inte alltid känner denna trötthet i alla fall. Sedan går det ju inte en morgon utan att jag vaknar och har ont och är stel i kroppen.

Min sambo Jennie sa något ganska bra igår som jag själv faktiskt inte har tänkt på och det är att eftersom jag gått och haft mina smärtor så många år nu och eftersom jag alltid har ont, så har det blivit till en viss vana så egentligen så vet inte jag längre hur det ska kännas i min kropp eller hur jag mår om jag skulle vara helt smärtfri. För mig känns det normalt att alltid bara ha lite ont någonstans för då är det tillfällena då jag mår som bäst. Men egentligen mår jag inte bra av att alltid gå och ha ont även om jag tycker det då smärtan är som minst. Detta är något jag faktiskt inte själv tänkt på förut. Nu när jag är mer medveten om detta så ser jag ju hur trött jag är ofta och hur girning jag också blir ofta även om jag sällan går runt och klagar just på att jag har ont, så går det ut över en massa annat i stället.

Så nu går jag och hoppas på att min husläkare gör något så får vi se. Ibland tror jag det är bra att få komma till lite äldre sjukgymnaster som jobbat länge, varit med lång tid och har mycket erfarenhet i branschen. Jag sa till min sjukgymnast att det kommer bli svårt att övertyga min husläkare om att skicka mig till Danderyd och så sa jag att hon kanske kan bli mer påverkad från en sjukgymnast, så jag hoppas hon fattade hinten och försöker lägga ett gott ord för mig till min husläkare eller något. Inget hon sa att hon skulle göra men hon såg i datorn vem som var min husläkare i alla fall. För övrigt verkar Södermalms Rehab Södra vara ett bra ställe. har även varit där hos en kiropraktor redan som är mycket duktig. Sedan har jag träffat en dietist som också tror hon kan hjälpa mig med min mage. Så jag hoppas jag kommit rätt, men vi får se.

Sedan en annan sak, jag har ju fått tid på Öron, näsa hals på Karolinska i Huddinge den 20 maj. Så då får jag komma dit och göra ett nytt hörseltest och träffa en öronläkare där. För förhoppningsvis får jag veta mer om min hörselnedsättning på höger öra och om de kan göra något. Vore ju bra om de kan operera så jag slipper ha hörapparat, men om det kommer dröja länge innan de kan genomför operationen så får jag väl låna en hörapparat av landstinget så länge. Kostar 600 kr. Men tänker inte kosta på något avancerat eftersom det bara blir tillfälligt i så fall jag har den. Även om jag iofs läste att man kan få något sorts bidrag till hörapparat på ett par tusen så kostar en bra hörapparat upp till 6000 kr. Har också kollat upp att om jag får hörapparat kan jag söka handikappersättning också. Så det kommer jag i så fall att göra. Men som sagt vi får se efter 20 maj vad som händer och vad de säger angående mitt öra.

Börjar ju bli lite besvärligt att inte höra ordentligt och jag tror även det påverkar mina uppmärksamhetsstörningar en del. Alltså de störningar jag har genom min ADHD. Typ koncentrationssvårigheterna och inlärningssvårigheterna och problematiken med att fokusera på saker. Även om jag äter medicin för det så blir det ju inte bättre av att jag inte hör bra. Nu har jag iofs upptäckt att min medicin inte hjälper så mycket längre så det börjar bli dags att höja dosen tror jag. Skulle varit på kontroll igår hos psykiatrin men sjuksköterskan jag skulle träffa var sjuk, så nu vet jag inte när jag får någon ny tid. Men jag hoppas att det inte dröjer allt för länge bara.

Ja det var allt om sjukdomar för idag. Kan ju iofs nämna också att mina nya glasögon fungerar bra. Nu börjar jag vänja mig vid dem och ser bra. tar alltid en sådan tid. Häromdagen fick jag också min första räkning på dem också som jag betalde in. Så bra att man kan avbetala och dessutom utan ränta.

Sedan blir det bättre och bättre också i munnen nu när jag slipper mina jädra visdomständer. Det är fortfarande hål efter tänderna men det går ihop mer och mer och jag har inte ont alls längre. Gapar dessutom helt normalt igen, men vet inte om jag fortfarande gapar snett som jag gjorde förut. Om inte det blir bättre så får jag väl gå tillbaka till tandläkaren och höra om man ska göra något åt det. Biter mig ju också rätt så lätt i högra kinden men vet inte om det har med att jag gapar snett och göra eller inte. Men jag tänker avvakta ett tag till och se om det ger sig av sig själv.

Ha en fin dag alla.

//Marie

016

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s