Översvämningen i Hallsberg


Igår svämmade nästan en hel stad över på grund av det kraftiga regnvädret natten mellan lördag och söndag. Staden är ingen mindre än den lilla orten Hallsberg. Den staden min Jennie kommer ifrån och är född och uppvuxen i. Så här såg det ut igår eftermiddag i staden som har blivit till en sjö.

Igår blev det alltså kaos i lilla staden Hallsberg och Jennies ena bror har råkat mest illa ut av hennes familj. Han bor nämligen mitt i smeten där det är som mest vatten. Jennies föräldrar som bor precis till gränsen till översvämningen klarade sig precis men hela vägen utanför deras hus blev vattenfylld då de har Svartån/ Puttlabäcken på andra sian gatan. De hade ändå vatten nästan ända fram till husknuten.

De har hittills under gårdagen evakuerat 70 – 80 hushåll och vattnet är upp till 1,5 m på det djupaste ställena. Man åker runt med båtar och kanoter på gatorna och räddar människor.  Det är nämligen inte säkert att de får ut något på sina försäkringar på grund av att skadorna som blivit orsakats av en naturkatastrof. Folk har vatten inne i sina hem. Källare och bottenvåningar är totalt förstörda. Skolor och dagis är stängda i dag för att barn inte ska behöva simma till skolan. Tåg är inställda på grund av vattenmassorna. Folk har varit på väg att drunkna och det är totalt kaos.Hotell Stinsen ställde upp så fort och med en jätte insats och tog emot de evakuerade och gav dem både rum för natten och mat gratis. Hotellet ligger säkert från vatten massorna.

Bildspel: http://na.se/nyheter/sydnarke/1.3142739-bildspecial-sa-drabbas-lanet-av-oversvamningen#silp_uid=K7PospxbUhfESW8VLgkjsQ4hnoX

Det har skett en naturkatastrof i Sverige. Jennies bror som är en av den som råkat värst ut. Hans tre bilar är totalförstörda, hans garage är förstört, hans inglasade uteplats är förstört, trädgården är förstörd, brevlådan med hans post är förstörd, gräsklipparen har drunknat och det var så nära att han fick in vattnet i huset. Men klarade sig precis då det slutade stiga i tid. men många andra har fått in vatten i sitt hus och sina källare totalförstörda. Över 100 hushåll har evakuerats.  Som sagt det är inte säkert heller folk får ut ett öre på sina försäkringar då de inte gäller för naturkatastrofer.

11986398_10153929724313488_1443967585926683935_n
Fotograf: Niclas Backman

Här är Jennies brors trädgård. Vattnet nådde upp till höfterna på folk runt hans hus. Idag har han en gummibåt förtöjd vid trappan till huset för att kunna ta sig därifrån.

Vattnet som ligger täckt över staden är en blandning av regnvatten, sjövatten från sjön Tisarn, vatten från den snuskiga Svartån och avloppsvatten. Vattnet har börjat sjunka undan lite smått, några cm har det minskat men man räknar inte med att det har sjunkit undan förrän tidigast på onsdag. Det har slutat regna men vatten rinner fortfarande från Tisarn ner i Hallsberg.

Det ser ut som en Tsunamin dragit fram utan att dra med sig något. Men när en människa vaknade vid 7.00 tiden i morse och tittade ut så flöt det runt en massa sopor på vägarna överallt. En annan såg när hen satt i evakueringsbåten att sin ved kom flytande förbi dem. De har haft tur i Hallsberg och inte fått sitt dricksvatten förstört av översvämningarna i alla fall och de har inte heller förlorat någon ström. Så man får väl kalla det tur i oturen då.

Blev så arg igår när halva rapport handlade om flyktingarna då man borde koncentrerat sig på att visa upp mer igår vad som hänt nere i Hallsberg i stället. Flyktingarna har man pratat om och visat bilder från i flera dagar nu. Kände starkt igår att detta som hänt här hemma var viktigare att få veta mer om vad som händer och hur det går. Speciellt när man inte kan titta på lokalnyheterna för Närke när man inte bor där. Här är mer bilder.

912@702

912@701

912@70

Tror inte man förstår hur mycket vatten det är om man inte varit där och sett det. jag har varit i Hallsberg och vet hur det brukar se ut annars där i kvarteren, så jag förstår ändå hur mycket det är. Jennie som växt upp där vet ju precis hur det ser ut annars så hon förstår verkligen hur mycket vatten det är.

Hade vi bott närmare eller i Hallsberg men där det fortfarande var torrt, hade vi erbjudit oss att hjälpa till med sovplats och mat i första hand till Jennies bror förstås men också till andra om det behövts. Man känner sig så hjälplös när man är så långt ifrån.

Ingen vet ännu hur stora skador översvämningarna har gjort. Det går nog inte att avgöra förrän vattnet sjunkit undan och det har torkat upp.

Hoppas allting löser sig för alla där borta och att folk inte har förlorat allt för mycket. Tänker på dem hela tiden. Jag har verkligen så svårt att förstå hur folk inte kan fatta hur vi inte kan bryr oss om vad som händer med flyktingarna just nu. Det betyder inte att vi inte tycker det är hemskt det som händer dem eller att det inte är synd om dem också. Det är klart det är, men jag kan inte ge dem min empati just nu. Känner att även fast mycket hemskt i världen händer hela tiden så kan man inte vara empatiskt för allting överallt. Man måste prioritera vad man ska bry sig om i första hand. Speciellt om man har svårt som jag och Jennie att ibland kända empati. Vi har i alla fall svårt för att visa det. Om man brydde sig om allt hemskt hela tiden som händer så skulle man bli knäckt. Jag sympatiserar det som känns viktigast för mig för tillfället och just nu är det inte flyktingarna tyvärr.

//Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s