Ska djur vara i fångenskap eller inte?


Idag ska jag skriva lite om djur och min syn på hur djur behandlas i fångenskap. Jag är ju väldigt stor djurvän. Jag är vegetarian och tycker inte att djur är mat. Jag älskar att vara med djur. Större bekräftelse och trognare kärlek kommer man aldrig någonsin få uppleva från en människa som ett djur ger till dig. Kärleken och bekräftelsen från ett djur är fullständigt villkorslöst och gränslöst och förtroendet är obeskrivligt.

Jag läser ofta på hjälporganisationers sidor på sociala medier där folk uttrycker sina missnöjen över att djur hålls i fångenskap på olika sätt. Man läser ofta ”Stäng alla delfinarium och släpp ut delfinerna i det fria” Stäng alla djurparker, släpp ut djuren där det hör hemma” eller ”släpp ut djuren i friheten, sluta hålla dem i fångenskap och göra dem till underhållning för oss tvåbenta varelser” eller ”Stäng delfinariet på Kolmården, sluta plåga delfinerna” Man är så arg för att djur far illa att man bara kan uttrycka sig på ett enda sätt utan att tänka ett steg till. Huvudsaken är att man stänger djurparker och lägger ner delfinarium och släpper ut djuren i det fria där det hör hemma, skit samma hur det går för dem sedan. Bara det kommer ut i friheten så är jag nöjd. Alltså ser man bara det, är man så enkelspårig att man inte kan se någonting annat, än just att alla djur i fångenskap far illa och sådant som gör en illa till mods när det gäller djur då är man ingen riktig djurvän anser jag.

Om man stänger alla delfinarium vad ska man göra med de delfiner som är födda i fångenskap och inte vet någonting annat då tycker ni? Släppa ut dem i den fria till en säker död? Delfiner som är uppfödda i fångenskap och levt så i generationer de tar INTE skada av att vara i fångenskap, så länge de inte bor i för trånga bassänger eller blir vårdslöst behandlade.

Det är säkert mellan 20-25 år sedan en delfin fångades in från den fria sist och togs till Kolmården. Delfinerna som finns på Kolmården är födda där. Finns någon kvar som kommer från det fria är det 20 år sedan de blev fångade. Tror ni de kommer ihåg friheten efter 20 år? Släpper man ut delfinerna DÖDAR man dem, de vet inte hur man jagar, de vet inte hur man skyddar sig från andra djur i havet, de vet inte hur de ska navigera och använda sitt styrroder. De vet ingenting om havet. Men stäng alla delfinarium ni och släpp ut delfinerna. Då är det ni som är djurplågare i stället. Man kan inte bara vräka ur sig, stäng alla delfinarium och släpp ut delfinerna. Det funkar inte att bara göra så. Det är inte så enkelt.

Vill man djurens bästa så måste man även se helheten i sitt agerande och inte bara haka upp sig på en enda detalj. Även om man öskar att man inte fångade in delfinerna från början från det fria, det var det mest idiotiska man kunde göra. Så går det inte att göra något åt det idag, för de som finns i fångenskap idag är födda i fångenskap. Lika dumt som att släppa ut våra husdjur i friheten. Då dödar vi dem också. De är födda hos människor, de är födda att bli matade, de är födda med att inte kunna jaga, eller veta hur de ska skaffa sig mat, de är födda utan skyddsbegär. De är födda utan fiender. De vet inte hur de ska bete sig eller skydda sig i det fria. Man kan inte bara släppa ut ett djur som är född i fångenskap eller har levt i fångenskap sedan djuret var bebis. De är för beroende av oss människor för att kunna klara sig själva. Om ni vill släppa ut delfinerna i fångenskap som är födda där, kan ni lika gärna släppa ut er hundar och katter också. Om de inte svälter ihjäl, så lär de dö av att de blir påkörda av en bil eller så dör de av att ett vilddjur dödar dem. De klarar sig inte i friheten.

Är man mån om djur måste man klara av att tänka lite längre och se konsekvenser av sin vilja och sitt tänkande, dessutom måste man tänka ett steg längre än på åt en enda riktning.

Exempel: Visst jag vill inte att dessa djur ska leva i fångenskap, djur ska vara i friheten. men är dessa djur födda här eller är det infångade och fråntagen från sin frihet? Om det är infångade hur länge sedan är det man fångade in djuret? Är det väldigt länge sedan hur skulle djuret klara av och må i friheten om den släpptes ut? Har djuret nyss tillfångatagits från friheten, då kan jag säga, släpp ut djuret till sin frihet igen.

Men är djuren född i fångenskap och har bott hos människor hela livet som har skött dem väl och det har det bra, är friska och pigga och lever i en fräsch och fin miljö där den trivs jättebra. Då måste man tänka:

Men vad betyder det att ett djur är född i fångenskap? Vad händer om jag släpper ut detta djur? Kommer djuret få det bättre eller sämre i det vilda? Överlever djuret i friheten? Vet djuret om hur den ska bete sig som vilddjur? Är det bra för detta djur att få komma till en värld som den inte vet någonting om? Är det bra att djuren som är beroende av människor ska tvingas klara sig själva? Är det bättre för det här djuret att få komma ut i friheten eller att vara kvar i fångenskap? Plågar jag djuret mindre om det får komma ut i friheten än låta den vara kvar i fångenskapen?

Det är mycket att ta ställning till innan man kan genomföra en handling och få sin högsta önskan för ett djur, att den ska få slippa fångenskapen. Kämpa i stället för att djuren i fångenskap ska få det bättre och få leva så likt friheten som möjligt. Det tycker jag är mer värdefullt. Det är så många djur som tvingas bo i trånga burar, små inhägnader, behandlas illa, används som underhållning, forskas på, slaktas för att äta upp, dödas för deras pälsar, för deras horn, eller vad man vill vill ha från djuren för att tjäna pengar på det och så vidare. Bara att sluta äta kött gör du en jätte insats för djuren. Men att bara ha attityden att man ska släppa ut alla djur i det fria som lever i fångenskap bara rakt av, det funkar inte så. Då vet man ingenting om djur eller ens vad man pratar om.

Själv opponera jag mig mer över att djur används som underhållning i fångenskapen, man forskar på djur, man plågar djur, man dödar djur för att göra kläder av dem, man håller djur i trånga burar för att pumpa dem på galla, man leker med djur som tjurfäktning, offrar djur i andra länder under olika traditioner, stoppar upp djur, dödar djur för nöje skull, stänger in djur i trånga burar, är ute och jagar, använder djur i olika sporter, tror att djur är bara djur. Det känner inget och det har ingen egen vilja. Ännu värre med delfinslakten i Japan, där har vi verkligen något att kämpa emot och se till att man slutar med det innan alla delfiner i friheten utrotas. Är det till detta man vill släppa ut delfinerna i fångenskap. Då undrar jag är det bättre än att ha dem i fångenskap där de är födda? Nä, vet ni vad?  De delfiner som idag lever på delfinarium de far inte illa. Släpper vi ut dem då gör vi dem verkligen illa.

//Marie

rp3hpglxwhxsxlxj0z0i

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s