Nu ska jag berätta…


I förra blogginlägget sa jag ju att det är något jag går och funderar på som jag inte ville nämna innan jag vet mer. Egentligen vet jag fortfarande inte mer ännu men ska berätta i alla fall.

Det är så här att i väldigt många år har jag gått och haft förhöjda Trombocyter. Det är ett blodvärde och detsamma som blodplättar. jag har alltså lite för mycket blodplättar i blodet, vilket gör att jag har lite för tjockt blod. Detta är dock ingen fara att ha det mer än att man har lite större risk att få blodproppar när man blir äldre eller gammal.  För två år sedan kollade jag upp detta hos Hematologen  för säkerhetsskull och de såg inget konstigt på blodprover då och benmärgsprovet de tog såg helt normalt ut. Så de gjorde inget mer då utan läkaren sa bara att det är vanligt att kvinnor i min ålder har lite förhöjda Trombocyter utan att det betyder något.

Senaste tiden har jag inte mått så bra så jag har efter mycket kämpande äntligen fått kontakt med endokrin eftersom jag är sjuk i sköldkörteln. Har Hypotyreos vilket betyder låg aktivitet i sköldkörteln. Läkaren där har tagit en massa prover på mig för att kolla om mina symtom jag haft på sistone beror på sköldkörteln men värdena ser bra ut och även klimakterietester som gjorts ser bra ut. Men endokrinologen såg förstås mitt förhöjda värde och remitterade mig till Hematologen för han tror mina svettningar som jag bland annat har kan knytas ihop med mina förhöjda Trombocyter. Han visste ju inte att jag brukar ha högt värde utan att det är något fel.

När jag berättade det för endokrinologen så hade han redan skickat remissen så vi lät det vara och tyckte båda att det kan inte skada att kolla upp det igen för säkerhetsskull. Det är ju ändå två år sedan sist.

Jag var alltså hos Hematologen idag som inriktar sig på blodet och dess sjukdomar. Han sa ingenting om värden på de nya blodproverna så jag förutsätter att alla prover såg bra ut förutom Trombocyterna som fortfarande här höga. Han sa att han inte behövde ta något nytt benmärgsprov i alla fall så det var ju skönt att slippa bli borrad i en gång till. Däremot finns det ett specialblodprov som man kan göra som han ville ta på mig för att riktigt säkerhets ställa att det inte är någon blodsjukdom jag har. Han förklarade för mig också varför han inte tog detta prov första gången och det var för att då kunde man bara analysera ett specifikt spår till om det är något som inte stämmer, nu kan man analysera provet i två spår till förutom det man man kunde gå efter för två år sedan. Det gör att man lättare kan upptäcka om det är något på grund av de förhöjda Trombocyterna och att benmärgsprovet ser normalt ut. Utvecklingen går framåt och det har förekommit att man hittat orsak till de höga Trombocyterna tack vare att det finns fler riktningar att utgå ifrån. Jag uppfattade det så här men ni vet ju hur läkare är och man begriper inte hälften ibland av vad de säger för att de pratar i sådana medicinska termer.

Han klämde och kände också på mina lymfkörtlar på halsen och i armhålorna och tryckte och kände på mjälten. När han var klar sa han att  det var okej, så jag uppfattade det som om han inte kände något konstigt. Sedan fick jag lämna det där blodprovet och så skulle han höra av sig när han får svar om några veckor. Han ringer om det inte är något och jag får en ny tid om det visar något för då kanske de behöver hålla mer uppsikt över värdena, än vad som görs nu.

Jag har gjort något som man egentligen inte ska göra och det är att Googla sjukdomar och symtom  på nätet. Sökt på höga Trombocyter och några av mina symtom som bland annat svettningar och det enda jag fått fram är Leukemi d.v.s blodcancer som stämmer in. Så jag har gått och funderat lite för mycket på detta. Hoppas verkligen inte att jag har det. Egentligen är jag inte så orolig för mina höga Trombocyter utan jag tror mina symtom beror mer på sköldkörteln än på en blodsjukdom.

jag har fått en telefontid med en andra endokrinolog för att få ett andra utlåtande angående min hypotyreos, så vi får väl se vad denna läkare säger. Den första läkaren slängde luren i örat på mig när jag nämnde att jag kanske behöver T3 hormon i form av Liothyronin i kombination till Levaxin T4 hormon som jag redan äter. Men den läkaren var inte specialiserad på Hypotyreos heller utan mer inriktad på diabetes i samband på sjukdom i sköldkörteln. Jag hoppas den nya är det och kommer att lyssna på mig.

Nu vet ni vad jag går och funderar på. Jag kommer återkomma och skriva här och berätta när jag fått svar på blodprovet som de tog. Som sagt jag är inte orolig för mina Trombocyter alls, då jag inte tror mitt mående beror på dessa. Kan ju vara min sjukdom EDS som påverkar mitt mående också.

Övriga symtom jag haft under de senaste året förutom de extrema svettningarna som kommer i perioder är, yrsel, kraftlöshet, utmattningssymtom, extrem trötthet, blir darrning och illamående. Jag kissar väldigt mycket och gör av med mer vatten ur kroppen än jag hinner få i mig. Dricker jag rinner det typ bara rakt igenom. Haft aptitlöshet i perioder, känner viss sjukdomskänsla ibland utan att bli sjuk. D.v.s jag har upplevt flera gånger på kvällarna som om jag varit på väg att bli förkyld. Har fått lite lätt feber, ont i halsen och mer värk i kroppen men så dagen efter mår jag bra igen eller som vanligt och det bröt inte ut någonting. Har fått Myxödem, har svullen och tung hud som hänger över ögonlocken bland annat och det har kommit under de två senaste åren. Kan vara ålder men är bara 42 år så jag är tveksam till det.

Sedan känner jag ju som vanligt smärtor i kroppen dagligen, ont i muskler och leder, haft mycket huvudvärk förutom min migrän, har lågt blodtryck, låg kroppstemperatur, får lätt blodsockerfall, blir väldigt flåsig vid minsta lilla ansträngning, är extremt trött jämt, dålig blodcirkulation och har hemorrojder som besvärat mig ganska länge.

Det är mina nästan ständiga symtom detta förutom då min migrän som kommer när den vill och min kroniska magkatarr Funktionell Dyspepsi som det heter. Sedan har jag PMS och jobbig besvär kring mensen varje månad.

Så man kan ju säga att jag aldrig känner mig riktigt frisk längre även om jag har bättre och sämre dagar. Kan aldrig veta från dag till dag hur jag kommer må nu för tiden. Jag går och funderar mycket på varför jag mår som jag gör så ofta. Söker på Internet på allt möjligt. kanske är dumt och jag kanske blir knäpp till slut jag vet inte. Det enda jag vet är att jag INTE inbillar mig mitt fysiska mående. jag brukar nämligen aldrig vara den som inte klagar om jag inte har jävligt ont eller mår riktigt skitdåligt. Utan är ganska bra på att stå ut med det mesta. Det är bara jobbigt att inte veta varför jag mår som jag gör. Men som sagt antingen är det min EDS eller så är det sköldkörteln tror jag. Så jag tänker kämpa för att få testa en kombination av T3 och T4 hormon. Hjälper inte detta då är det bara min EDS kvar som det kan bero på. Något annat fel på mig är det inte i alla fall så det behöver jag inte kämpa mer med i alla fall.

Ja nu blev det en lång blogg med en massa sjukdomar och symtom igen. Ska inte hålla på så ofta och skriva om det men idag behövde jag skriva om detta.

Blodplättar förresten är celler i blodet som genast när du gör illa dig och börjar blöda, lägger sig framför sår så det snabbt slutar blöda och bildas sårskorpor över såren. En sårskorpa består av miljoner blodplättar. De är till för att skydda såret, så det inte kommer in smuts och bakterier plus att de hjälper till att läka såren genom att bilda sårskorpor.

//Marie

roda_blodkroppar

rda-blodkroppar_176913005

 

 

Annonser

5 thoughts on “Nu ska jag berätta…

 1. Min läkare på endokrina har inte ens tagit upp det. Jag råkade bara se det när jag begärde ut mina provavar.
  Ska ta upp det nästa gång.
  Men blev nyfiken ifall dom gjorde nåt åt dej 🙂

 2. Hej! Jag googlade för högs halter blodplättar och kom hit. 🙂 såg även att du har hypotyreos.
  Samma lika här.
  Hur gick det för dej, har dom kommit fram till orsaken till dom höga halterna?
  Hade det med hypon att göra??

  • Hej! Kul att du hittade min blogg. Var ett tag sedan jag skrev om detta. Nej, de hittade aldrig någon orsak. De sa att man kan ha förhöjda blodplättar utan att det är något fel. Är tydligen vanligt bland kvinnor när man kommer upp i medelåldern. Fick du något svar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s