Tutankhamun utställningen!


Idag har jag och Jennie varit i Frihamnen och tittat på Tutankhamun utställningen i magasin 9.  Måste säga att det var mycket intressant och spännande och få följa hur de hittade Tutankhamuns gravkammare. Så idag lägger jag mest in information om utställningen och lite pressbilder. Vill ni gå och se utställningen så kan ni boka biljetter via hemsidan. http://www.tutankhamun.se/

Tutankhamun – Graven och skatterna

När farao Tutankhamuns grav i Konungarnas dal i Egypten hittades 1922 beskrevs det som århundradets arkeologiska upptäckt. Ändå kunde ingen ana vilka fantastiska skatter graven skulle visa sig innehålla. Även om den var anspråkslös med dåtidens mått mätt, var den för nutida människor otroligt praktfull. Dessutom hade den till skillnad från andra gravar inte plundrats utan var nästan helt intakt när den öppnades 3300 år efter förseglingen. Den artonde dynastin Det fornegyptiska riket bestod under en mycket lång en tidsperiod, från 3100 fKr fram till romarnas övertagande och Kleopatras självmord år 30 fKr. Under cirka 3000 år avlöste 31 dynastier varandra. Tutankhamun, som tillhörde den artonde dynastin, regerade från 1332 till 1323 fKr. Tutankhamun besteg tronen redan som 9- åring och dog 19 år gammal, troligen i samband med en svår knäskada.

Senare DNA-forskning har visat att farao Akhenaton var hans far och att dennes hustru Nefertiti var hans styvmor. Den verkliga moderns namn är fortfarande okänt, men genanalyser gjorda på mumierna har visat att föräldrarna var syskon. Tutankhamun var själv gift med sin halvsyster, Ankhesenamun, och i graven hittades mumierna av hans två barn, men vem som är deras mor är, även det, än så länge okänt. Hösten 2015 upptäckte arkeologer ett dolt utrymme innanför Tutankhamuns grav, som vissa tror kan rymma Nefertitis grav. Andra har samtidigt avfärdat det. Undersökningar fortgår och om det skulle visa sig stämma kan vi kanske få svar på några av de återstående frågorna om Tutankhamuns familjeförhållanden.

Graven öppnas 1922 Engelsmannen Howard Carter reste 17 år gammal och utan specialistutbildning till Egypten som arkeologisk ritare. Där gjorde han sedan karriär. Efter några mindre utgrävningsuppdrag träffade han den historiskt intresserade Lord Carnarvon och lyckades övertyga denne om att finansiera sökandet efter Tutankhamuns grav. Många år senare, den 4 november 1922, gjordes äntligen fyndet. Utgrävningen började med att man bröt förseglingen, för att sedan frilägga trappan och därefter gången som ledde fram till en andra förseglad dörr, i vilken man gjorde ett litet hål.

Den 26 november – samma datum som utställningen på Magasin 9 invigs 94 år senare – stack Howard Carter in ett stearinljus genom hålet och uttalade de berömda orden ”jag ser underbara ting”. Lord Carnarvon avled kort därefter, förmodligen i sviterna av en infektion, men spekulationer startade att han hade drabbats av en förbannelse som låg över gravkammaren – och de pågår fortfarande. Utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” Utställningar som visar föremål från det forntida Egypten har varit populära i alla tider och rekonstruktioner av Tutankhamuns grav har byggts flera gånger tidigare. Föremål finns i samlingar på olika platser i världen och utställningar visar då och då mindre samlingar med repliker av fynden i graven.

Utställningsprojektet Tutankhamun – Graven och skatterna tar dock ett steg längre: den låter besökaren uppleva det historiska ögonblicket då graven öppnades i rollen som upptäckaren. De svarta väktarfigurerna står framför gravkammaren, precis som när graven förslöts för 3300 år sedan. – För mig innebär utställningen ett paradigmskifte. Traditionella utställningar visar objekten i fel omgivning, i en monter med objektet i centrum. Här är det upplevelsen som är i fokus, har egyptologen Antonio Loprieno, rektor på universitetet i Basel, sagt om utställningen. En vandring genom utställningen tar ungefär 90 minuter.

De tre gravkamrarna öppnas efter varandra och är uppbyggda i skala 1:1. I audioguiden får man bland annat höra upptäckaren Howard Carter själv berätta om skatterna. Alla föremål som visas är noggrant utförda repliker, och har tillverkats av egyptiska konsthantverkare för att ge en bred publik tillgång till faraonernas värld, utan att originalföremålen kommer till skada. De är nämligen både för värdefulla och för ömtåliga för att flyttas. De mest värdefulla föremålen, som den ikoniska begravningsmasken helt i guld – världens mest dyrbara konstföremål – får dessutom sedan 1980-talet inte lämna Egypten. Utställningen öppnar den 26 nov och pågår till april 2017 på Magasin 9 i Stockholms Frihamn.

13-tutankhamun-ptah 14-tutankhamun-avbildning 20-tutankhamun-kobra

12-tutankhamun-minisarkofag 17-tutankhamun-schakal 19-tutankhamun-alabasterlock

16-tutankhamun-vagn 15-tutankhamun-guldtron 09-tutankhamun-maskdetalj 06-tutankhamun-utstallningsbild

07-tutankhamun-sarkofager

04-tutankhamun-forrummet

08-tutankhamun-uppstallning

tut-a4

Det kostar en del att se utställningen men det är värt pengarna så har du tid över så gå och se den.

//Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s