Besök på minnesplats på Sergels torg och Osynlig utställning.


Igår var jag och Jennie på Sergels torg och strosade runt på Drottninggatan där vansinnes färden med lastbilen skedde.  Flera minnesplatser med ljus och blommor längst sträckan har skapats. Fanns fortfarande spår efter det som hände där. Såg en skyllt som hade åkt ner som stod på marken lutad mot väggen. En annan skylt satt snett. En bänk hade fått ena hörnet avslaget. Det fanns däckspår från lastbilen på marken, man såg rester av oljefläckar och det var säker även rester av blodfläckar som inte går att få bort. Man såg repor i marken efter saker som dragits med lastbilen. Det var massor med folk som gick fram och tillbaka i tysthet, insjukna i tanker och de som bara tittade. De hade flyttat alla blommor från staketet på Klarabergsgatan till trappan intill plattan på Sergelstorg. Blommorna där bildade en hel sjö och hela tiden fylldes det på med mer och mer blommor precis som det fylldes på mer och mer människor som kom dit för att vara med på manifestationen som hölls där klockan 14.00 igår.

Jag la blommor i hörnet där lastbilen hade kraschat in. Nu hade de satt för hålet med stora träskivor där. Skivorna var helt ner klottrade med kärleksord.  Kändes bra att ha varit där men det var tungt och man kände sig sorgsen. Inne på Kulturhuset hade det ställt upp ett bord med ljus och blommor och lagt ut kondoleansböcker som man kunde skriva något fint och minnesvärt i. Så det gjorde vi. Har ingen aning om vad de ska göra med böckerna sedan?

När vi var klara med att hedra alla och allt som hänt och blivit drabbade så åkte vi upp till teaterbaren på Kulturhuset och fikade. Åt en smörgås så vi skulle klara oss några timmar.  Vi bestämde oss sedan för att inte stanna på manifestationen och tur var väl det för det var tusentals människor där som sedan. Vi hade ingen lust att trängas bland folk.

Vi åkte i stället till en väldigt speciell utställning. Den heter ”Osynlig utställning” De är det Synskadades riksförbund som startat denna utställning. man får testa på hur det är att vara blind. Man blir guidad i totalt mörker av en bild eller synskadad guide. Det var bland det roligaste och häftigaste upplevelse jag varit med om. Man upptäckte att man kan faktiskt klara sig bra om man skulle förlora synen. Man fick komma in i flera rum, följa en vägg och totalt förlita sig på vad man kände, hörde, doftade och smakade. Man var i den svarta miljön i en hel timme, men tiden gick jättefort och jag hade gärna varit där ett tag till så att man hade fått mer tid att känna sig fram i lugn och ro. När man sedan kom ut så slussades man ut i ljuset. Man fick långsamt vänja sig vid ljuset igen. Man kände sig lite snurrig i huvudet faktiskt när man kom ut. Vi fick ju inte ha glasögonen på oss i fall man skulle krocka med något eller får de avslagna av någon antar jag. Man behöver ju inte glasögonen heller då man ändå inte ser något. Fick ont i huvudet när jag kom ut i ljuset.

Innan vi gick in i mörkret så fick vi testa på att skriva vårt namn med blindskrift med hjälp av en maskin. Var ganska svårt tycker jag. Lyckades inte så bra med det. Fanns också lite hjälpmedel för bilda man kunde testa på. Fanns sällskapsspel för bilda och så hade de byggt upp en liten labyrint man kunde testa att gå med ögonbildel och med käpp.

 

     

Fakta om utställningen.

TÄNK DIG ATT ALLA LJUSEN SLOCKNAR…

Osynlig Utställning i Stockholm är en unik interaktiv resa till en osynlig värld där du måste förlita dig på din känsel, hörsel och luktsinne.

Lita blint!

När du besöker utställningen får du känna på hur det känns att leva utan det sinne som dagligen ger dig mest information om omvärlden, samt att du får känna hur dina andra sinnen förstärks.

På den här utställningen är det blinda eller synskadade som tar med dig på en rundtur som kan ändra hur du ser på livet.

Intressant?
Konstigt?
Främmande?
Kanske naturligt?
Kan en timme i blindhet öppna dina ögon?

På utställningen får besökarna information om omgivningen via hörseln, luktsinnet och genom att röra vid saker. På det här viset får man se att världen kan vara vacker även om man har förlorat synen.

Osynlig Utställning vill att den seende och den synskadade världen kommer närmare varandra, och med hjälp av positiva erfarenheter visar hur vi kan hjälpa och förstå de som lever med en synskada.

Den blinda eller synskadade guiden ger dig tillsammans med totalt mörklagda inredda rum i olika miljöer samt ljudeffekter och dofter en levande upplevelse.

De olika miljöerna lär dig hur du ska ta dig fram i trafiken, hur du betalar för en kaffe samt hur du vet vilken krydda du ska lägga i maten.

  • Har du sett en talande klocka?
  • Eller en punktskrift skrivare?
  • Kanske en talande våg?
  • En talande blodtrycksmätare?

På Osynlig Utställning får du se vilka redskap de blinda och synskadade använder för att klara sin vardag.

Låt oss visa dig hur världen kan förändras i mörker och hur du förändras med den.

De guidade turerna börjar var 15e minut. Max 8 personer kan gå i samma grupp. Var snäll och kom i god tid, ca 10 minuter innan rundturen börjar, så att du hinner registrera dig i receptionen bl a.

I utställningen ingår speciella ljudeffekter och dofter.
För att slippa lång väntan så rekommenderar vi dig att boka tid.

Räkna med att hela programmet tar ungefär 75 minuter. Ca 15 minuter tillbringas i den tända delen av utställningen och själva rundturen i den mörka delen tar ungefär 60 minuter.

Goda råd!
Ta på dig bekväma skor.
Utställningen rekommenderas från 7 år och uppåt.

Osynlig Utställning Stockholm – Lita Blint!

Priser: Vuxen 150 SEK måndag-fredag, 175 SEK lördag-söndag.
Barn/ungdom (upp till 20 år): 95 SEK måndag-söndag.
Senior: 140 SEK måndag-söndag.
Familjebiljett: 350 SEK måndag-fredag, 440 SEK lördag-söndag.

Har ni inte varit och besökt utställningen så gör det. Det är verkligen en speciell upplevelse och det är verkligen värt vad det kostar. Läs mer om utställningen här: http://osynligutstallning.se/


Så här såg utställningen ut. Det fanns ett kök, ett badrum, ett vardagsrum, ett arbetsrum, två ute miljöer, och ett café. Ser ni inte det på den här bilden? Det finns där jag lovar. Vi såg det inte heller. Jag berättar bara vad jag upplevde genom att känna mig fram där inne. Det var jättesvårt att hålla reda på vad som var höger och vänster i totalt mörker måste jag säga. Som sagt åk dit och upplev utställningen.

Idag har jag valt att bara vara hemma. Jag sitter här och bloggar nu, sedan har jag tänkt plantera mina solrosor. Måste också sätta mig och skriva ihop ett brev. Har satt igång en tvättmaskin så om en stund ska jag hänga tvätt. Sedan är det snart dags för lunch också.

Så det var allt för idag.

//Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s