Järnbrist och Sköldkörtelhormon!


Idag var jag och träffade en ny läkare jag tidigare bara haft mejl kontakt med. Har iofs pratat en gång i telefonen också med denna läkare. Det är ju så att jag sitter ju mycket i en sköldkörtelgrupp på Facebook och där fick jag tipset om att jag skulle skriva mejl till Läkemedelsverket och begära listor på läkare i min kommun som skrivit ut eller sökt licens för NDT naturligt sköldkörtelhormon från gris. Torkat och lagt i kapslar som man äter när man är sjuk i sköldkörteln och har för låg aktivitet i den.

Jag gjorde detta trots att jag kände mig skeptisk och tänkte, kan man verkligen göra så? Men det är tydligen offentliga handlingar så efter några dagar fick jag tre papper med namn på läkare. Jag började sortera kvinnliga och manliga läkare och tänkte, jag börjar med de kvinnliga och kontaktar dem. Kvinnliga läkare nära där jag bor. Tänkta att jag får nog hålla på och skriva en massa brev innan jag får napp. Men hade tur nog att få napp på den första kvinnliga läkaren jag skrev till. Antagligen skrev jag väldigt bra brev.

Det är ju så här att när det gäller just Hypotyreos (låg aktivitet i sköldkörteln) som jag har, så är de flesta allmänläkare väldigt okunniga på det området. Även endokrinologer vet ganska lite tyvärr även om de ska vara specialist på kvinnosjukdomar. Jag har ju haft besvärligt både med mitt mående och med mina värden för sköldkörteln en längre tid. Men inte blivit tagen på allvar på varken vårdcentralen eller på Endokrin dit jag skrev en remiss själv.

Jag blev både paff och mållös då jag efter någon vecka blev uppringd av läkaren som jag skrivit till och hon meddelade att hon ville hjälpa mig. Efter detta samtal har vi haft en del mejl kontakt. Igår var jag och lämnade en hel massa prover. Det blev sju stycken rör totalt. Idag träffade jag läkaren och hon var jättetrevlig tycker jag. Lyssnade på det jag hade och berätta och frågade det hon behövde veta. Hon undersökte mig lite. Kolla blodtrycket, lyssnade på hjärta och lungor och kollade puls. Vanlig undersökning.

Vi hade ett långt samtal och hon såg på proverna att jag tydligen har järnbrist. Så jag fick järntabletter utskrivna. Får bara hoppas att magen står pall för det. Fick den snällaste varianten för magen i alla fall. Ska börja med dessa i morgon. Hon sa det läkaren att om det inte fungerar med järntabletterna för magen kunde hon skriva till vårdcentralen i Stureby och se till att jag skulle få komma dit och få järn intravenöst, alltså via dropp, så slipper jag ta in det via magen. Jag måste nämligen få upp mitt järnvärde som låg på 4 och man ska minst ha 9.

Fick också ett tilläggshormon för min sköldkörtel som heter Liothyronin. Det är ett T3 hormon. Äter redan Levaxin som är T4 hormon. Men det räcker inte då mitt T4 hormon inte konverterar till T3 hormon som det ska göra. Så detta ska jag också börja med i morgon så får vi se vad som händer.

Läkaren sa också att jag senare kunde få testa Euthyrox. Det är ett annat T4 hormon som fungerar bättre än Levaxin för vissa. Men får se först hur det går med tillägg av Liothyronin nu.

En annan sak jag blev väldigt paff över under läkarbesöket idag var att läkaren tipsade mig om två böcker hon tyckte jag skulle läsa. Jag har ju problem med det hormonella runt min mens. Är i klimakteriet och har mycket besvär runt min mens. Har PMS, mår illa, har smärtor i mage och i hela underlivet och även tarmen påverkas och så får jag migrän blir extremt trött.

Så hon tyckte jag skulle läsa dels ”Kaos i kvinnohjärnan” och en bok som heter ”Mat för hormonell balans” Båda böckerna skrivna av Mia Lundin. Att jag blev så paff är att normalt eller i vanliga fall brukar det vara patienter som måste tipsa läkare om böcker för att de ska lära sig mer om sköldkörteln och dess för låga aktivitet. Men nu tipsade hon mig och det måste ju betyda att hon är själv rätt så påläst och kunnig.

En annan sak är att jag fick en tid hos henne på S:T Görans sjukhus till avdelningen hon jobbar på utan remiss. Brukar ju dessutom vara kö för att få träffa specialist läkare. Denna förmån jag fick måste väl vara ytters ovanlig. Vet inte vad hon gjorde men hon tog emot mig i alla fall på någon sätt väldigt snabbt. Är glad för det. Hon kommer ju inte vara kvar där så länge till utan ska jobba på en privatklinik som startar i höst. Hon har sagt att jag ska få tillhöra den sedan.

Apropå järnbristen så skulle läkaren kolla upp så jag inte blivit allergisk mot gluten och att järnbristen beror på det. Antagligen beror det på kosten och att jag inte äter djur. Är ju vegetarian. Kanske måste jag börja göra det igen. Vill helst inte göra det. Men jag har sagt tidigare att det enda som kan få mig att börja äta kött igen, efter 9 år utan för djurens skull, är för hälsan. Jag menar, jag kan ju inte hålla på att käka järntabletter i tid och otid liksom för att hålla järnvärdet i kroppen uppe eller för att jag ska må bra.

Detta måste jag fundera på, kanske kan jag se till att äta mer av något annat som jag kan få järn ifrån som inte är kött. Får kolla upp lite vad som finns järn i och sedan ta reda på om det räcker. Måste också fundera lite mer på fördelarna med att börja äta kött igen. Jag kommer må bättre då jag får i mig mer järn och sedan kanske även magen kommer må bättre också. Det vet jag ju inte. Men måste kolla upp lite och fundera igenom det hela. Vill helst inte äta djur igen så om jag kan undvika så gör jag det. Får känna efter vad som är viktigast, jag och min hälsa eller djuren som blir så illa behandlade både före och under slakt. Djur som slaktas brutalt för att bli mat åt oss. Älskar ju djur men inte att äta dem.

En annan sak, jag kan ju inte bara börja äta kött igen hur som helst. Måste ta det försiktigt annars kommer magen få spader. Den har ju inte fått kött, fisk eller kyckling på så länge nu. Visst den ska ju vara van vid det egentligen och inte tycka det är konstigt, men inte efter nästan tio år utan. Nästa år under sommaren 2018 har det gått tio år sedan jag blev vegetarian.

Jag hoppas nästan på att denna järnbrist beror på något speciellt och inte på vad jag äter, eller beror på att jag inte äter kött, men jag vill ju inte att det ska vara gluten allergi förstås. Men det finns kanske andra saker som kan göra att man får järnbrist också. Anledningen till att jag tror detta är att om jag skulle ha järnbrist på grund av det jag äter skulle Jennie ha det också för hon äter samma mat som jag förutom att hon äter ett lagat mål mat mer per dag än jag gör. Hon har ju matlåda med sig och äter samma mat till lunch som vi ätit till middag dagen innan. Jag äter bara lagad mat till middag. Får spåna lite i det där tror jag.

Nu börjar jag med järntabletterna i morgon så får vi se om några veckor vad som händer och om magen klarar av de.

//Marie

    

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s