Om mig!

Föräldrar kraft                marie4-8585-webb

En utförlig presentation av Marie Munther

Jag är en glad kvinna på 41 år som bor i Stockholm. Jag lever med min sambo Jennie sedan 13 år tillbaka som jag också är förlovad med. Jag har en liten katt på 5 år som heter Mynta.
Jag är en go, glad och kärleksfull kvinna med mycket humor, lätt för att skratta, särskilt åt mig själv. Är lätt att tycka om. Men jag är inte alltid så lätt att vara vän med.

Jag är kort och mullig och med kort mörkblont hår, med blå ögon och jag bär glasögon och har en tatuering. Söker alltid väninnor att dela tankar, värderingar, upplevelser och vardagshändelser med. Har mycket erfarenhet av livet att dela med mig av.

Jag är bara 153 cm lång och om jag hade varit under 150 cm så hade jag räknats som kortväxt så jag har tur och klarar mig på 3 cm. Sedan är det så att jag har 75 i IQ och om jag hade haft under 70 i IQ så hade jag haft ett begåvningshandikapp. Men jag klarar mig på 5 poäng, så jag är alltså inte obegåvad men ligger låg inom normalnivå kan man säga. Gjorde ett IQ test på Mensas hemsida på Internet där man får ett uppskattat resultat av sitt IQ.

Mina största intressen är att skriva. Jag skriver brev, skriver dikter och bloggar, så har jag ju skrivit en självbiografi som jag släppte i juli 2014. Den heter ”Mitt liv som unik” Jag har släppt en diktbok som heter ”Känslor i natten” den finns att köpa på Vulkan.se eller på Adlibris, Bokus eller CDON. Sök på titeln så hittar du min bok. Att skriva har blivit väldigt användbart för mig i livet. Det har även blivit till ett hjälpmedel för mig. Det är också mitt sätt att uttrycka mig på. Jag skriver vad jag känner, tycker och tänker. Har till och med skrivit en dikt om varför jag måste skriva.

Jag är sjukpensionerad och lever på sjukersättning. Jobbar inte, men har en daglig sysselsättning, hoppas snart på att få komma till en ny praktik/sysselsättning, sedan läser jag engelska på Lärvux. Det är en särskola för vuxna med funktionsnedsättningar. Jag har själv ADHD, Autismliknande tillstånd och Dyslexi. Syns inte utanpå mig men märkas på lång sikt.

Mina intressen förutom att skriva, är djur, jag är vegetarian sedan snart 7 år tillbaka, gillar Retro och Nostalgi och att gå på loppisar, är barnsligt förtjust i fjärilar och i små porslinsdockor, se på film, men då helst svensk film, baka och laga mat, samla på saker, se teater/musikaler, besöka museum, lyssna på musik, läsa lättlästa böcker, hantverk och viss handarbete och att pyssla, vara i naturen, resa, upptäcka nya platser och vistas vid havet.
Sedan är jag väldigt intresserad av Förintelsen som skedde under andra världskriget. Läser böcker, ser filmer, går på teatrar och lyssnar på folk som berättar om förintelsen. Tycker det är väldigt intressant. Inte för att jag tycker om att gotta mig i det hemska som skedde utan jag vill bilda och lära mig mer om det.

Är också intresserad av båten Titanic. Det var en tragisk händelse och något man kan spekulera i hur mycket som helst om vad som egentligen hände och varför. Blev mer intressant av båten då jag upptäckte att jag har en avlägsen släkting som var med ombord på båten och som överlevde och klarade sig.

Jag har även upptäckt hur spännande och roligt det är med släktforskning, men har bara börjat smaka på det lite ännu eftersom jag måste lära mig mer om hur man gör först innan jag sätter igång på riktigt. Men det är en sak jag vill hålla på mycket med i framtiden.

En annan lite hobby jag börjat med är att bygga lego. Jag bygger något som heter Lego Creator för ålder 16+. Det är mer eller mindre ett vuxen lego. Det är vansinnigt roligt och lagom mycket att bita i för mig. Det ger mig också bra stimulans och det är inte svårt att följa bildbeskrivning tycker jag. Värre om man måste läsa och det inte står punkt för punkt hur jag ska göra. Bilder är till stor hjälp för mig. Dessa lego modeller blir inte ofta att jag köper för de är väldigt dyra.

Jag är helt rökfri och dricker ingen alkohol alls. Är medlem i IOGT – NTO. Jag har för mycket negativ erfarenhet av just alkohol från tidigare i livet så jag avstår detta. Dessutom passar mig inte smaken av alkohol något vidare. Tycker helt enkelt inte att det är gott.

Som alla andra människor har jag drömmar och jag lever alltid på hoppet även om jag aldrig kommer att kunna uppfylla mina drömmar. Jag drömmer om att köpa ett eget hus, köpa en husvagn, resa runt i Sverige och besöka olika platser, ta körkort, vinna pengar, driva en loppis, ha en egen verkstad där jag kan snickra, ev. börja dansa folkdans igen, äga en egen folkdräkt och köpa ett eget sommarställe, köpa en moppe, resa till Legoland, resa till Belfast och besöka Titanic Museum, sedan vill jag resa till Polen och besöka det tidigare koncentrationslägret Auschwitz. Jag vill också resa till Clearwater Marine Aquarium i Florida och träffa delfinerna Winter & Hope. Detta är drömmar jag aldrig kommer att kunna uppfylla men jag slutar aldrig att drömma.

Jag är nöjd med mig själv, förstår mig själv ganska bra, är väldigt självmedveten och trivs med hur jag lever idag. Känner mig inte mindre värd för att jag inte har ett jobb, för jag vet att jag kan och klara av ett jobb med rätt sorts anpassning efter mina förutsättningar med sådana jobb finns inte och det är inte mitt fel. Jag skäms inte över vem jag är eller vad jag gör, vad jag tycker om eller är intresserad av. Jag är bara mig själv och tänker inte låtsas vara något jag inte är för att det ska passa andra. Mina annorlunda intressen visar bara på att jag törs vara mig själv.

Som jag skrev tidigare så har jag ADHD eller rättare sagt så har jag egentligen bara ADD och så har jag Autismliknande tillstånd, vilket jag fick eftersom jag inte uppfyller tillräckligt med kriterier för Asperger Syndrom. Har alltså drag av Asperger Syndrom kan man säga. Jag har också Dyslexi. Läsningen är svårast.

När man har ADHD så har man uppmärksamhetsstörning i form av koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter, man är väldigt impulsiv och hyperaktiv. Jag är dock inte särskilt hyperaktiv. Förutom dessa grund kriterier så är alla väldigt olika med olika sorters problem och olika sorters svårigheter med olika sorters saker. Det en person kan har mer svårt för har en annan inget svårt för alls. Så det skiljer sig väldigt mycket från individ till individ, men ofta är det mycket saker som folk med ADHD har samma svårigheter med också men i olika grader då i stället.

Läs mer om ADHD här: http://attention-riks.se/npf/adhd/

När man har Asperger Syndrom eller Autism liknande tillstånd som jag, så har man svårt att vara delaktig i sociala sammanhang, man har klumpig motorik, man har specialintressen och man har svårt att förstå och använda det sociala språket i kontakt med andra. Man har säregna och ovanliga sinnesintryck. Man har lätt att hamna i tvingade rutiner. Även människor med Asperger Syndrom kan ha svårigheter i olika grader.

Läs mer om Asperger Syndrom här: http://attention-riks.se/npf/aspergers-syndrom/

Jag har då en blandning av dessa två. Jag har både inlärningssvårigheter och koncentrationssvårigheter. Jag är väldigt impulsiv vilket gör att jag ofta slänger ur mig saker innan jag hinner tänka eller agerar så fort att jag själv inte alltid hinner med att uppfatta vad jag gör. Jag har svårt för att förstå det sociala språket i kontakt med andra vilket visar sig genom att jag ofta alltid kan verka väldigt hård och rak. Speciellt på Facebook när jag skriver på andras logg eller i grupper och på gilla sidor. Många uppfattar det som om jag verkar elak och har en väldigt tråkig och hård ton när jag skriver eller pratar. Jag är bara sådan att jag säger ofta alltid rakt ut direkt vad jag tycker och tänker i stället för vad som kan vara socialt lämpligt. Jag tror på ärlighet, uppriktighet, sanning och på att man ska vara rak och tydlig i stället för att vara falsk, ljuga, komma med lögner och låtsas tycka något jag inte tycker för att inte såra andra.

Nu vet jag att man inte alltid behöver säga allt man tycker och tänker rakt ut hela tiden, men för mig är det svårt att gå och hålla en massa åsikter inom mig speciellt om det är något som irriterar mig eller gör mig upprörd. Dessutom måste jag säga och uttrycka saker medan jag kommer ihåg det för annars försvinner det lika fort som jag tänkte på det. Därför jag ofta kan avbryta i andras samtal för väntar jag har jag glömt vad jag ville säga när ni blivit klara och det är väldigt frustrerande för mig. Sedan om jag mot förmodan kommer på vad jag ville säga, vilket inte händer så ofta, utan för det mesta är det totalt bortblåst, då har folk bytt samtalsämne för länge sedan.

Men när jag uppfattas som hård i det jag skriver eller säger så behöver det inte alltid betyda att jag är ute efter att vara det eller att jag vill såra någon eller vara taskig och elak på något sätt. Ofta märker jag inte själv vilken ton jag använder när jag pratar eller hur jag skriver. Jag är inte alltid så bra på att formulera mig snyggt, sedan är jag inte alltid så bra på att vara finkänslig och lägga fram saker till andra på ett bra sätt. Detta märks speciellt i sammanhang där jag inte har tid att tänka igenom det jag ska skriva eller säga först. Som i grupper, på gilla sidor, muntliga samtal och även ibland när jag kommenterar andras statusar på Facebook. Om ni märker att jag använder en hård ton, påpeka det då direkt, fråga om jag är medveten om i situationen ifråga vilken ton jag använder just då. Visa mig också hur jag låter så jag får höra det själv. Det kommer göra att jag förstår hur jag låter och kanske lättare kommer ihåg att tänka på det en annan gång. Man kan ju inte ändra å något man inte är medveten om. Till slut kommer det räcka med att man säger, nu har du den där tonen igen oh då vet jag det och kan ändra ton. Men just i ögonblicket då jag använder tonen så hör jag det inte själv. Så detta behöver jag verkligen hjälp med.

Allt detta med hårda toner skapar ofta stora missförstånd mellan mig i kontakt med andra människor, för jag kan ibland skriver en sak och mena en helt annan, medan folk tolkar och uppfattar det på ett tredje sätt. Det gör att folk bryter med mig för att de tycker jag både ger och slår samtidigt och tycker att jag är helt dum i huvudet. Det är ganska jobbigt att ofta behöva försvara mig och förklara mig hela tiden när folk tolkar mig på fel sätt. Därför är det bättre då att fråga mig hur jag menar och berätta att jag tolkar dig nu så här, men du kanske menar något helt annat? Lyssna först på vadd jag svarar och om det verkligen stämmer som just du upplevde mig just för tillfället. Känns det fortfarande inte bra efter det, då strunta i mig. om du tycker det är värt det. Gör så i stället för att ta föregivet att jag verkligen menar det precis så som jag har sagt eller skrivit det och som du har tolkat det. Eller i stället för att bara bli arg, kränkt, sårad och bara ignorera mig. För många gånger slutar det med att du bryter upp med mig helt i onödan. Det mesta går faktiskt att lösa, reda ut och få en rätsida på.

Jag har också en tendens att lätt känna mig påhoppad och anklagad när folk säger åt mig någonting. Det gör att jag ofta går till motattack och till självförsvar. Det märks tydligt när jag fortsätter att skriver samma saker om och om igen i en tråd på Facebook. När folk till slut blir irriterade över det och fortsätter tråden med att hoppa på mig personligen på riktigt för att man tror att jag är knäpp, vill idiotförklara mig för att försöker jävlas, så fortsätter jag att försvara mig och skriver ännu mer med samma sak om och om igen. Om man slutar skriva till mig i tråden så slutar jag känna behov av att försvara eller förklara mig och då behöver jag inte skriva mer. Det är en sak att tänka på när det gäller mig.

Sedan är jag sådan också att jag ibland har svårt att förstå saker som för många är väldigt självklara. Då måste jag fråga mycket. Det har gjort att jag ofta uppfattas som att jag gör mig dum, retas eller beter mig som en idiot. Det handlar inte om något av det utan om att jag faktiskt inte förstår och att jag frågar för att jag vill veta. Att jag inte förstår saker kan ha och göra med att jag inte är speciellt allmänbildad, jag har kort arbetsminne och glömmer snabbt saker jag har hört oh lärt mig. Jag har också brist på mitt ordförråd vilket gör att jag har svårt att förstå och veta vad många svårare ord betyder.

Att inte förstå saker kan ibland bli väldigt frustrerande för mig, jag blir arg och irriterad när jag inte förstår. Ännu argare blir jag när jag dessutom inte förstår varför jag inte förstår vissa saker. Så om jag i något sammanhang brusar upp och blir arg, upprörd eller irriterad så handlar det ofta om att jag inte förstår. Då får man förklara på ett enkelt och tydligt sätt så att jag förstår. Det är ingen idé att bara sitta och säga exakt samma sak om och om igen till mig tio gånger i rad, för ibland förstår jag i alla fall inte vad du menar. Det är bra att säga samma sak flera gånger till mig när du ska förklara något, men formulera om det varje gång med nya ord. Till slut förstår jag vad du menar och det kommer du då att märka. När jag äntligen förstår vad folk menar, så blir det en oerhörd lättnad för mig. Gör man så behöver man kanske bara säga samma sak tre gånger i stället för att upprepa det tio gånger och jag fortfarande ändå inte förstår helt och fullt ut vad du menar.

När ni sedan tror att jag har förstått be mig upprepa det ni har sagt till mig, då hör ni direkt om jag har förstått eller inte. Ibland händer det också att jag drar till med en jämförelse fråga för att få bekräftat att jag verkligen har förstått vad du menar. Det underlättar mycket för mig att göra så. Nu menar inte jag att du alltid ska göra så här jämt utan detta är när du hamnar i diskussion med mig och du märker att jag kanske börjar bli upprörd, jag ställer om samma fråga hela tiden och jag börjar upprepa samma saker jag sagt flera gånger.

Ibland handlar det inte om att jag inte har förstått vad du säger, när jag upprepar samma sak flera gånger, det handla om att jag inte fått bekräftat av dig att det är vettigt eller rätt, det jag står och säger eller att jag inte vet att du har hört vad jag har sagt. Har jättesvårt att läsa av kroppsspråk samtidigt som jag lyssnar på någon som pratar med mig. Har även svårt att läsa mellan rader. Detta är ett gått råd och något att tänka på för dig som känner mig och som inte känner mig så jättebra.

Jag känner mig ofta väldigt dum och korkad när jag inte förstår saker. Jag ibland skäms jag faktisk över när jag inte förstår saker. Det blir liksom liten av en förnedrande situation på något sätt för mig. Känner mig ofta idiotförklarad av andra när det uppstår missförstånd för en sak som jag inte har förstått. Men det betyder också att andra inte förstår mig och hur jag fungerar och på vilket sätt de ska ta mig på. Så det försöker jag alltid att tänka på.
Ibland händer det också att jag egentligen har förstått väldigt väl hur det ligger till och att det är bara just så det fungerar och så här det är och att det inte går att ändra på eller att göra något åt det. Spelar ingen roll hur mycket jag än vänder och vrider på det. Men då betyder det att för mig är det fortfarande så himla ologiskt att jag får det bara inte att gå ihop och det skapar ett visst kaos i mitt huvud. Det gör att då kan jag bara inte släppa taget om det och därför lugnar jag inte heller ner mig på en gång. Egentligen handlar det nog om att jag ändå inte riktigt har förstått hur det fungerar eller så är det antingen jag som inte kan förstå eller så går vissa saker helt enkelt inte att förstå eller förklara hur hur ologiskt det än verkar. Jag vet faktiskt inte.

Nu begär inte jag att bara alla andra ska ha respekt för mig och förstå mig och hur jag fungerar. Självklart ska ju jag lika mycket respektera andra också. Men genom att berätta hur jag fungerar eftersom jag har funktionsnedsättningar så kanske det kanske underlätta för andra och ge dem en viss förståelse för mina klumpiga handlingar och uttalanden i många sammanhang. Men det betyder inte att jag alltid får göra vad som helst, uttrycka eller påstå precis vad jag vill och kräva att ni måste acceptera det. Ingen är felfri och alla är vi bara människor. För mig skulle det underlätta om människor i min närhet kunde vara mer tydlig mot mig, förklara bättre och på ett lätt och enkelt sätt säga saker så att jag förstår. Hjälpa mig genom att visa mig mer hur saker och ting ska vara eller fungerar. Tala om för mig när jag gör rätt och fel på ett konstruktivt sätt utan att bli anklagande eller bli påhoppande. Jag behöver den hjälpen så att jag lär mig hur man ska vara i sociala sammanhang, vad man kan säga och inte, hur man ska bete sig och förhålla sig i olika situationer och så vidare. Hjälp mig att lära mig det, så kanske jag skulle slippa hamna i konflikter med folk så ofta. Önskar att det fanns kurser i sådant här, där jag kunde få lära mig hur man ska förhålla sig till andra i sociala situationer.

Övriga svårigheter hos mig är att jag har svårt att tolka och förstå skämt och ironi ibland. Jag kan också ha lite svårt att känna empati, har svårt att slutföra saker jag har påbörjat, min tank för sinnesintryck blir snabbt full och när jag är trött, då är jag helt slut och orkar inte mer. Har ingen energi kvar. Jag har svårt att få tummen ur och ta tag i vissa saker, vilket kan uppfattas som om att jag är lat. Är beroende av struktur och behöver hjälp att organisera saker. Behöver hjälp med att skapa rutiner och framför allt hålla rutinerna. Behöver också någon som pushar mig så jag tar tag i sådan jag måste. Jag har ofta inte samma intressen som andra människor och jag brinner intensivt i korta perioder för vissa saker och sedan kan jag tröttna fort på det. Jag är också väldigt klumpig, dålig motorik, har extremt dålig balans på grund av mina medfödda missbildade fötter, jag slår mig ofta, jag är ganska glömsk och tappar lätt bort saker.

Jag har också en tendens att reta mig på småsaker, brusar lätt upp och blir lätt irriterad. Jag lider också av ganska jobbiga PMS besvär men det har jag inte jämt även om det ibland kan verka så. I kombination med ADHD, lågt blodsocker för att jag inte hunnit äta på länge och kanske en dålig dag så kan det bli ganska extremt.

Idag medicinerar jag för min ADHD. Jag äter Ritalin. Medicinen håller mig lugnare, jag brusar inte upp lika lätt, blir inte lika tvär ilsken för småsaker, blir inte heller lika impulsiv vilket får mig att göra fel saker alldeles för fort speciellt när jag blir upprörd. Jag får mer kraft, energi och ork att hålla ut hela dagen utan att bli trött, jag behöver inte sova lika många timmar som förut, som jag gjorde innan, för att orka med dagarna, jag orkar koncentrera mig bättre och får lite lättare att fokusera på sådan jag måste. Mina uppmärksamhetsstörningar minskar en del helt enkelt. Jag har ju ADD och är inte direkt hyperaktiv mer än i hjärnan som ibland går på högvarv genom grubblerier. Detta speciellt när jag ska sova eller om jag vaknar nattetid.

Sedan är det ju så att mina funktionsnedsättningar är osynliga. De syns inte utanpå mig att jag har svårigheter, men de märks på lång sikt. Mina funktionsnedsättningar är konstanta men de blir bara till ett hinder i vissa situationer. Ingen är felfri och alla kan göra misstag. De flesta människor är alltid värda en andra chans tycker jag.

Har även sjukdomarna Hypotyreos, låg aktivitet i sköldkörteln, Funktionell Dyspepsi, kronisk magkatarr och Migrän.

Annonser
2 kommentarer

2 thoughts on “Om mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s